Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Postřehy z archeologického výzkumu D 11

Téměř rok probíhaly na budoucím úseku dálnice D 11 z Hradce Králové do Jaroměře archeologické výzkumy. Jaké je pozadí záchranného výzkumu a s čím se mistři lopatky a štetce potýkají?

Homo sapiens, druh – archeolog. Je přemýšlivý, přičinlivý, touží po vědění a poznání, na botách má prach. Pracuje pod modrou, a jindy zas zataženou oblohou, důvěrně zná slunce, déšť i bláto pod nohama.

Skrývka. Lidé a těžká technika pracují na plné obrátky, je však třeba najít společnou řeč s některými predátory akce D11. Zdá se, že určité praktiky a taktiky jsou nedílnou součástí a folklórem těchto staveb, o nejapných vtípkách typu „už máte to zlato?“, nebo „tak co bude s tím pokladem,“ ani nemluvě. Archeolog však ví své, dělá svoji práci, připravuje se na horší a doufá v lepší. Též spolupráce s dělníky různých národností je velmi „výživnou“ zkušeností. Osvědčují se Ukrajinci, jsou slušní a pracovití.  

Objekty. Není možné říci, kdy z domu či obydlí vylez první člověk a vykopal díru, aby něco našel. V mysli mnoha lidí je práce archeologa spojena s dobrodružstvími Indiany Jonese, což je působivé, ale málo reálné. Avšak napětí je možno zažít i při práci na záchranném výzkumu, kdy zjištěné objekty (pokud nám je místní smělí mládenci na motorkách nerozjezdí), mohou skrývat nejedno tajemství. Při pozdější interpretaci se tak může začít odvíjet příběh, který vybízí k přemýšlení o paměti a dějinách lidstva. Pravdu může mít v podstatě každý, ať teoretik či kreativec, neboť i přes následné analýzy nám na některé otázky už těžko někdo odpoví.

Excavo ergo sum. Archeolog hrabe, hledá, odkrývá, sbírá důkazy a jde po stopách historie. Každý nález je vítaný, ale občas se opravdu zadaří a pak na něj ze země kouká sekeromlat, sekyrka, renesanční kachle či zachovalá pec. Hroby postupně vydávají kosterní pozůstatky celé řady jedinců, často zvláštním způsobem uložených, někdy i s fragmenty šperků a ošacení. Mnozí mají dokonalý chrup a zdá se, že jejich osud byl pohnutý a konec tragický.  

Nálezy, vzorky. Jejich třídění, evidence a ukládání do krabic je každodenním rituálem. Je zajímavé dotýkat se předmětů, které stovky let v zemi čekaly na svoje vyzvednutí a kterých se naposledy ve vzdálené minulosti dotýkaly ruce jejich zhotovitelů a majitelů. Myšlenky běží proti proudu času: „Bylo by krásné mezi artefakty vidět třeba černý švartnový náramek“, ale i tzv. šrot - malé kousky keramiky, mazanice a cihel – svědčí a vypovídají.

Dokumentace, výkresy. Jsou často malým uměleckým dílem, musí být úhledné, dokonalé a přesné. Archeolog měří, počítá, zakresluje, fotografuje, dokumentuje. Každý jeden objekt, od kůlových jam a jamek, přes ohniště, pece, zásobnice a zvířecí jámy, až po hroby s lidskými ostatky. Veškerý výsledný materiál následně postoupí k digitálnímu zpracování. Je to úžasný proces, který začíná pohledem do pravěkého objektu a končí uložením dat do současného kyberprostoru.

Vysokoškoláci. Kombinace studia a praxe je pro ně neocenitelnou zkušeností a peníze za odvedenou práci se vždycky hodí. Jsou plni energie a síly, což dobře zúročují u kolečka a krumpáče, též srší osobitým humorem. Tito mladí adepti archeologie vykazují velmi bystrého ducha a není tedy obav, že by se snad někde v životě ztratili, či se nedokázali prosadit.

Pohledy odjinud. Zážitek studenta při cestě autobusem. Řidič: „To jste celí vy, ti zdržovači a sráči kvůli kterým se všechno brzdí a já musím jezdit oklikou!“ Student: „My nejsme žádní sráči, ale archeologové a brodíme se tady za každého počasí po kolena v blátě, abysme zachránili historické hodnoty!“

Spolucestující z vlaku: „Není to nádhera?“ kochá se východem slunce účetní na penzi, cestou ze zastávky. Přitakám, a on při pohledu na semonickou lokalitu pokračuje: „Být dneska mladý, tak jsem archeologem.“ Nasedá na kolo a dodává: „Dálnici jsme tu nechtěli, ale vaší práci přeju štěstí a ať se dílo daří.“ Pak jako kouzelný dědeček mizí za první zatáčkou.

Výzkum skončil. Úsek Semonice 07 – 2A, 2B. V dálce u lesíka se pasou srnky, z nebeských výšin svoje území kontroluje dravec. Příroda si pomalu bere zpět co předtím zapůjčila a deník archeologa je téměř dopsán. Země vydala co měla, možná ale navěky i něco skryla. Všechno má svůj řád a čas, z pohledu přítomnosti i věčnosti.

Autor: Olga Hrdinová | středa 6.6.2018 8:00 | karma článku: 12,65 | přečteno: 374x
  • Další články autora

Olga Hrdinová

Fejeton o jaru

„Už je tu zase to pitomý jaro“ a „pro samý kuřata není kam plivnout“ – zpívá škarohlíd svérázným způsobem v jedné písni o jaru. Onomu škarohlídovi však unikají všechny další rozměry tohoto pro něj tak nevlídného jarního času.

30.4.2018 v 8:08 | Karma: 5,78 | Přečteno: 151x | Ostatní

Olga Hrdinová

Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna

Podívejme se na životní příběh českého šlechtice, generalissima a mystika, od jehož smrti dnes uplyne 384 let. Z bezvýznamného zemana a skromných začátků se postupně vypracuje na nejmocnějšího a nejvlivnějšího šlechtice v zemi.

25.2.2018 v 8:40 | Karma: 21,96 | Přečteno: 450x | Společnost

Olga Hrdinová

Výročí české královny Elišky Rejčky

Dnes, 19. října, je to přesně 682 let od smrti významné české královny Elišky Rejčky. Proto se sluší připomenout si dramatické osudy této pozoruhodné ženy ...

19.10.2017 v 8:51 | Karma: 25,73 | Přečteno: 606x | Ona

Olga Hrdinová

Šumavský masakr motorovou pilou II

Plánovaný masakr se, bohudík, konat nebude. Nebezpečí bylo přehlasováním prezidentského veta zatím odvráceno.

13.4.2017 v 8:00 | Karma: 15,81 | Přečteno: 355x | Politika

Olga Hrdinová

Jarní ozdravná kúra pro tělo, mysl a ducha

Být fit na těle i na duchu je příjemné, žádoucí a v naší uspěchané době nezbytné. Není-li v těle dostatek životodárné energie, plouží se člověk životem den za dnem jako stín. Na začátku svěžího jara, ale i my chceme být svěží.

23.3.2017 v 15:52 | Karma: 14,88 | Přečteno: 146x | Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 317x
Chci psát vážně i nevážně o věcech, které nás obklopují a s nimiž se setkáváme často nebo i jen občas.

Seznam rubrik